Passivhus är en sak – hållbart hus ett annat. Konkret är ett passivhus ett hus som är energieffektivt med låga värmeförluster.
Passivhus delas sen ofta in i två undergrupper:
Nollenergihus är passivhus som med hjälp av till exempel solceller producerar lika mycket energi som de använder.
Plusenergihus kan i grunden vara ett passivhus som producerar mer energi än de använder
Hur tänker vi?
Vi har valt att kalla vårt hus för passivhus, helt enkelt för att det är något de flesta vet vad det är. Det är förstås inte fel att kalla det passivhus, för vi bygger ett väldigt energieffektivt hus. Men vi har faktiskt en lite djupare tanke än ”bara” energieffektivt i förbrukning vid användning. Vi vill att vårt hus ska vara en revolution vad gäller husbygge.
Oj, gissa hur många gånger den senaste meningen raderades och skrevs igen. Men den får stå kvar. För vi vill bygga ett hus som är hållbart rakt igenom. Idag sätter vi fokus på våra konstruktionsbalkar.
Vårt hus byggs i trä, av flera anledningar men huvudanledningarna är att trä binder koldioxid och det är förhållandevis lätt att bygga av. Dvs ett hållbart material.
Rent krasst hade det förstås varit ännu mer hållbart att bygga av återbrukat trä men det kändes inte hållbart ur transport eller tid eftersom vi inte har en massa virke ligger på hög.
Däremot har vi valt att använda lättbalkar i vårt bygge. Vi funderade länge på Ecocons lösning med byggblock isolerade med halm men valde till sist lättbalkar från Masonite Beams.
Även om trä är ett förnybart och miljövänligt byggmaterial ville vi förstås inte ta ner mer träd än nödvändigt. De gör mest nytta om de står på rot. Därför valde vi lättbalkar.
Vad är lättbalkar tänker du kanske?
Istället för att använda massivt trä rakt igenom väggarna är lättbalkar uppbyggda enligt bilden ovan. På det här sättet används 47% mindre råvara än med massivt konstruktionsvirke. Det gillar vi.
En annan sak som vi gillar med den här typen av konstruktionsmaterial är vikten. Vi behöver inte anlita en stor kran som ska lyfta bjälkarna på plats – trots att vi har ett relativt högt hus. Vi räknar med att kunna bära de allra flesta på två personer (men det betyder inte att vi nekar någon att hjälpa till om någon är sugen)
Något vi verkligen uppskattade är också att när vi beställer balkar så är det inte som på byggvaruhusen, en får köpa de längder som finns. När vi beställde skickade vi upp vår konstruktionsritning och efter några dagar fick vi tillbaka ett förslag från dem med deras balkar. Med andra ord, vi får balkar anpassade precis efter vårt bygge vilket gör att vi får noll spill. Hållbart både för plånbok och miljö.
Tillbaka till den där definitionen av passivhus: ett energieffektivt hus med låga värmeförluster.
Masonite Beams förtydligar den biten på sin hemsida:
Utredningar visar att användande av lättbalk minskar värmeförluster med upp till ca 57% via köldbryggor och att u-värdet i genomsnitt blir 15% lägre än för konventionella träregelkonstruktioner. För ett hus med en stomkonstruktion i trä sänks därmed den totala energiförbrukningen med hela 7% enbart genom att använda lättbalk istället för traditionell träregel.
Men håller det att bygga bärande balkar av så tunt material? Den frågan har vi fått några gånger och svaret är ja. Lätt att testa själv, ta en tunn skiva och lägg den på marken. Ställ dig på den och dra uppåt, vips går den av. Men ställ den på högkant och försök bryta av den uppåt…
En kort sammanfattning…
Vi har valt att bygga med ett energieffektivt material Det är ett material som till stor del tillverkas av spillmaterial från sågverk och liknande samt ett material som gör att vi kan bygga själva och utan spill. Passar oss perfekt.
Vill ni se material och bygget på plats kan ni boka ett studiebesök så lovar vi att berätta om alla våra upptäckter och misstag 🙂
Skicka ett mail eller ring oss, ni hittar kontaktuppgifter här.
Frågan kommer säkert – nej vi är inte sponsrade (tyvärr) av Masonite Beams 🙂