I går var det dags för mötet med stort M. Mötet då det skulle beslutas om bygglov för vårt hus. Det godkändes!
Nu innebär inte det att vi får börja bygga i dag men vi vet ändå att den ritning vi vill bygga efter är ok.

Som ni ser är det ett avlångt hus, vi har valt den formen av flera anledningar. Dels för att platsen vi bygger på är en gammal kulturmiljö. Där vill vi inte bygga vad som helst. Det här huset kommer nästan se ut som en gammal lada från vägen. Då stör det inte utseendemässigt utan kommer om några år se ut som om det stått där väldigt länge.

Vi placerar huset längst upp i norra delen av tomten, då kan vi säkra att våra solpaneler alltid kommer ha maximalt soligt läge. Eftersom vårt hus blir ett off-grid-hus är det som ni förstår väldigt viktigt. Off-grid innebär att vi inte kommer vara uppkopplade mot elnätet utan att våra solpaneler förser oss med den el vi behöver. Huset är planerat redan från första pennstrecket för att klara ett bekvämt liv utan uppkoppling.

Den vänstra delen av huset är ett växthus. Det sitter där av tre anledningar:
– det ska få kvällsol, med andra ord har den gaveln mot väster.
– vi kommer filtrera vårt gråvatten (dvs vatten från dusch, disk och tvätt) i odlingsbäddarna i växthuset. Alltså måste växthuset ligga ihop med huset.
– vi vill att växthuset ska vara vårt ”vardagsrum” och kunna njuta på ett enkelt sätt av det.

Den lilla utbyggnaden på baksidan av huset är vårt teknikrum. Ett rum där vi kommer ha hydrofor, batterier, tvättmaskin mm. Det känns bra att ha det samlat på ett ställe, fula men viktiga grejer.

Vi kommer ha en vattenmantlad kökspanna för uppvärmning, varmvatten och matlagning. Sommartid blir det en traditionell varmvattenberedare med AAAklassning.
Kyl och frys kommer vi förstås också ha, AAAAklassat förstås så vi kommer klara det även mörka vinterveckor.

Vår hydrofor kommer vara på 75-100 liter (inte klart än), av den anledningen att vi inte vill att den ska behöva gå för ofta. Idag har vi 100 liters vattentank i vårt boende och det klarar vi oss på ca 4 dagar. Det innebär att vi i värsta fall måste använda ett elverk för att fylla upp den men vårt elverk kommer drivas av HVOdiesel så det känns ok att behöva köra det några gånger under mörkaste vinter.

Vedeldning innebär koldioxidutställ förstås, något vi vill undvika i största möjliga mån. Därför har vi valt en energieffektiv spis. Vi kommer ha 40 cm tjocka väggar och ännu tjockare tak för att minimera energibehovet. Väggarna kommer byggas med ett lite speciellt material. Men det tar vi i ett annat inlägg.

Vi är SÅ himla pirrigt förväntansfulla och vi lovar – ni ska få följa med på resan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.