Något vi vill ha mycket av är ätbara perenner, dvs såna som återkommer varje år. Många av våra grönsaker är såna vi sår varje år och det kommer vi förstås ha också men det är onekligen mindre jobb och till viss del mer hållbart att inte driva upp nya växter varje år.

Vi har fått ett gäng jordärtskockor som är starten på vår perenna del och de ser ut att trivas bra.

Vi börjar få ihop en del kompostmaterial och vi kommer under sommar/hösten få ihop rejäla mängder gräsklipp som vi tänker använda till odlingsbäddar.

I höst kommer vi driva upp några olika perenner som ska få göra sällskap med våra jordärtskockor. Kärleksört, lungört, spansk körvel, funkia, strandkål är några av växterna som ska växa här. Många av dem känner de flesta igen – men kanske inte så många som tänker på dem som mat.

Spansk körvel hade vi i vår förra trädgård, härlig lakritssmakande växt som är supergott till lite kärvare bladgrönt. Funkia/hosta påminner om sparris i smaken, små skott kokas lätt och serveras med en god olja. Lungrot – allt går att äta, riktigt nyttig dessutom.

Tanken är att bygga upp bäddar med materialet vi redan har. Vår tomt är åkermark/bete så det finns gott om matjord (och sten) under hårdnackat gräs. Vi gör bäddarna i sommar/höst och planterar ut plantorna där i vår när det förhoppningsvis blivit något vettigt i bäddarna där plantorna kan trivas. Återkommer med ett inlägg lite längre fram där vi berättar mer om hur vi bygger upp bäddarna.

Här tänker vi också göra någon form av sittplats – vet inte hur eller av vad än men det brukar dyka upp när vi börjar fixa. Kan vara så att vi också behöver få till lite skugga mitt på dagen för växternas skull.

3 kommentarer

  1. Inger Pettersson, (Sörens särbo)

    Be Sören att Ni få det gamla hö han har stående på en vagn i sjulet. Det ska ändå kastas i skogen.

  2. Ser att ni redan har en del växter på gång som jag tänkte ta med i min lista, kul ni redan har koll på olika ätbara växter 🙂
    Jag ska försöka få till någon typ av idé till något typ av rum utöver fler förslag på växter.
    Lycka till med allt och tack för att ni delar med er 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

[instagram-feed]

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.